CONSTRUIREA STIMEI DE SINE

Stima de sine este valoarea meritului unei persoane și avem o mulțime de factori de care trebuie să ținem seama pentru a ajuta o persoană să se simtă mai încrezătoare în sine. Pe calea ascensiunii spirituale, recunoașterea importanței construirii caracterului personal ca fiind o parte a iubirii de sine și a acceptării de sine, este esențială pentru a progresa. Când avem o stimă de sine scăzută, mecanismele noastre de apărare psihologică vor acționa pentru a bloca progresul nostru și a evolua în viață.

Cine înțelege că este un corp spiritual iubit și demn pentru a primi spiritul Sursei lui Dumnezeu, va începe să înțeleagă că iubirea de sine este în centrul acceptării de sine și este acea calitate pe care trebuie să o construim pentru a simți și a experimenta cu adevărat iubirea lui Dumnezeu. Odată ce simțim iubirea pentru noi înșine, construim încrederea interioară, care ne întărește încrederea în viață.

Cu cât o persoană este mai încrezătoare, cu atât ea este mai concentrată și hotărâtă să urmărească atingerea unei stări mai bune în viața sa, indiferent dacă este vorba despre carieră, succes, scop spiritual, inspirație, obiective familiale sau personale. O viață pașnică și împlinită este posibilă doar atunci când cineva caută adevărul interior și cunoașterea de sine, în timp ce construiești o relație cu Dumnezeu și cu sine său. Uneori, atunci când construim o relație cu sine, e posibil să fim conduși prin unele experiențe de viață pe care nu le preferăm. Trebuie să ne depășim temerile pentru a experimenta și a trece peste limitările noastre mentale. Dacă doar limitările noastre mentale ne guvernează acțiunile, atunci ne vom bloca creșterea și vom cădea într-o stima de sine scăzută.

Stima de sine face alegeri mai bune

Stima de sine poate ajuta o persoană să facă alegeri mai bune, mai ales când vine vorba de dezvoltarea caracterului personal, îmbunătățirea abilităților de învățare și de adaptare în viață. Stima de sine îmbunătățește claritatea mentală și emoțională. Stima de sine în personalitatea cuiva începe de la naștere, prin “parenting”, factori de mediu și alți factori. Pe măsură ce conștiința unei persoane se dezvoltă și prinde contur la vârsta adultă, acesta este momentul în care o persoană începe să-și măsoare propria sa valoare și sistemul de credințe. Apoi apare modul în care o persoană se privește pe sine și se compară sau se evaluează în raport cu mediul sau cu împrejurimile și începe să se întrebe, oare oamenii mă plac și mă acceptă așa cum sunt eu? Oare alți oameni mă consideră un exemplu? Cum se uită ceilalți la mine? Care este atitudinea și comportamentul meu față de viață? Sunt o persoană demnă de a fi iubită și apreciată? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările comune care ajută o ființă umană să dobândească o anumită înțelegere de sine și care ajută la măsurarea valorii sale.

Respectul de sine

Toți oamenii au nevoie să se simtă respectați. Aceasta include nevoia de a avea stimă și respect de sine. Stima prezintă instinctul uman tipic de a fi acceptat în comunitate și de a fi un membru apreciat de alții. Oamenii se angajează adesea în activități care le oferă un sentiment de contribuție sau o anumită valoare. Stima de sine scăzută sau un complex de inferioritate pot rezulta din unele dezechilibre care nu au fost abordate sau vindecate, cum ar fi conflictele emoționale nevindecate. Oamenii cu stimă de sine scăzută caută adesea să câștige respect de la alții și pot simți nevoia să caute faimă sau glorie. Cu toate acestea, faima și gloria nu vor ajuta persoana să-și construiască o stimă de sine până când aceasta nu acceptă cine este în interior. Dezechilibrele psihologice precum depresia pot împiedica o persoană să obțină un nivel mai ridicat al stimei sau respectului de sine. Majoritatea oamenilor au nevoie de respect de sine și stimă de sine. Privarea de aceste nevoi poate duce la un complex de inferioritate, slăbiciune și sentimente de neputință.

Stima de sine este „dispoziția de a te simți ca fiind competent pentru a face față provocărilor de bază ale vieții cu demnitate și fericire”. Părinții, profesorii și prietenii, pot hrăni și susține stima de sine a unui individ. A fi responsabil și a avea grijă de sine este o modalitate de a-ți construi stima de sine. În sistemul lui Nathan Branden, există șase „stâlpi” ai generării și construirii stimei de sine. Branden include atât încrederea, cât și valoarea în conceptul său despre stima de sine.

  • A trăi conștient: practica de a fi conștient de ceea ce facem în timp ce o facem, adică a avea practica conștientizării.
  • Acceptarea de sine: practica de a avea adevăruri cu privire la gândurile, emoțiile și comportamentele noastre; de a fi amabil cu sine.
  • Autoresponsabilitate: practica de a deține autoritatea propriilor acțiuni și de a avea capacitatea de a fi cauza efectelor pe care le dorești.
  • Autoasertivitate: practica de a trata nevoile și interesele cuiva cu respect și de a le exprima în moduri adecvate.
  • A trăi cu un scop: practica formulării obiectivelor și a formulării și implementării planurilor de acțiune pentru a le atinge.
  • Integritate personală: practica de a menține alinierea între comportamentele și convingerile cuiva.

Lisa Renee

Tradus: Sticri, postat 06.04.24 (Slava Ukraini! Cyka Blyat, Idi Nahui PUTIN)

Published by sticri

WE SEE THE WORLD AS WE ARE, NOT AS IT IS ......

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started