Ofer „placuta suedeza” firmei EPSON / Some Epson Printers Are Programmed to Stop Working After a Certain Amount of Use

In anul 2021 am urmat sfatul unui cunoscut care are un magazin si care e un vechi cunoscator al domeniului imprimantelor si al PCurilor si am cumparat o imprimanta EPSON L3250. Mi-am dorit sa am acasa o imprimanta WI-FI, color, care sa aiba scaner si careia sa nu-i schimb toata ziua cartusele, deci practic  o multifunctionala. Am platit in jur de 800 lei, iar dupa ce m-am inscris la ei pe site cu un cod, mi-au facut un user name si trebuiau sa-mi dea inapoi in cont vreo 100 lei. Acesti bani nu mi-au intrat niciodata inapoi in cont.

Nu am ce sa reprosez, imprimanta e ok, numarul de pagini pe care-l poti scoate cu un singur cartus e peste media oferita de concurenta, nu am bagat bani in imprimanta, pana acum vreo 3 zile cand imi venea sa o arunc pe fereastra 😉.

Mentionez ca imprimanta a fost folosita foarte putin in acesti 3 ani si pot spune ca e aproape noua.

Acum vreo 3 zile, ma trezesc ca nu-mi mai tiparea nimic, toate beculetele faceau precum pomul de Craciun si imi aparuse mesajul “Durata de viata a tampoanelor de cerneala a expirat”.

Deoarece am tot desfacut imprimante, laptopuri si PCuri in viata mea (pe unele le-am stricat😉) am zis sa o desfac si sa schimb acele „tampoane”, asa ca am cautat pe net ce trebuie sa fac si am efectuat operatiunile explicate in clipul de mai jos.

Dupa ce am desfacut rezervorul rezidual, am spalat acea pasla din interior si am vazut ca era un simplu rezervor de preaplin (overflow) si ca nu avea nici macar un senzor de nivel maxim, montat pe el. Dupa ce s-a uscat pasla, am montat totul la loc, am pornit imprimanta, beculetele au facut iar ca-n pomul de Craciun si mi-a aparut celebrul mesaj “Durata de viata a tampoanelor de cerneala a expirat”.

Evident ca m-am enervat, am spus cateva (mai multe) „rugaciuni” ca-n port 😊 si am facut imprimanta bucati ca sa inteleg care e pb. Dupa ce am facut imprimanta bucati si am vazut ca totul e ok dpdv mecanic si ca nu mai aveam alte „tampoane expirate” asa cum scria in acel mesaj, am inteles ca trebuie sa fie un defect electric/electronic sau poate ceva din soft.

Am cautat pe net pb mea si am vazut ca EPSON e renumita pt faptul ca introduce niste coduri in imprimante si sunt construite astfel incat dupa un timp sa nu mai functioneze. Astfel, tuuu, care esti cetatean european si care ai (un rahat de) drepturi, esti nevoit sa o duci la reparat, practic trebuie sa le bagi bani in fund celor de la EPSON si sa le cumperi „tampoanele” si alte porcarii.  

Aici gasiti articolul in lb rom care va spune in detaliu ca EPSON merita “placuta suedeza”.

Aici gasiti in detaliu articolul in lb eng care va spune in detaliu ca EPSON merita “placuta suedeza”.

https://gizmodo.com/epson-printer-end-of-service-life-error-not-working-dea-1849384045

Pt ca asa imi e felul, am zis, ori o fac eu, ori o arunc, dar bani in fundul astora de la EPSON nu bag, decat daca ma lasa sa le bag banii in fund cu teava de la tun.

Am cautat pe net si am gasit un articol unde se spune clar ca e o practica comuna a celor de la EPSON si sunt enumerate diverse variante de rezolvare a acestei pb, dar toate cu bani.

https://www.cartuseria.ro/blog/cum-sa-resetezi-nivelurile-de-cerneala-in-seria-epson-n36?gad_source=1

Imi sunt oferite coduri ca sa scap de pb, dar cu bani.

https://www.cartuseria.ro/imprimante/cod-resetare-ink-pad-counter-imprimanta-epson.html

CU BANIIIII???? ….. NICIODATA…..o arunc dar nu le dau bani.

Am mai zis niste „rugaciuni” portuare, am continuat sa sap pe internet si am gasit un soft, pe care dupa ce l-am instalat, am reusit sa resetez toate contoarele imprimantei. Acum e ca una noua dpdv al nivelului cartuselor si al contoarelor. Practic am instalat un „crack” pe imprimanta, exact asa cum se foloseste pt Windows, Office, etc.

Modalitatea/pasii de resetare a contoarelor dar si detaliile despre instalarea softului se gasesc in clipul de mai jos.

Imprimanta (EPSON L3250) are 4 cartuse, 3 color si unul negru. Deoarece am facut bucati imprimanta, am urmarit traseul pe care-l parcurge cerneala si am vazut ca nicaieri nu e nici macar un senzor pt „tampoane”. Cerneala se duce din tavita (mica) colectoare, printr-un mic furtunas direct in tancul colector (preaplin). Am citit pe net ca imprimanta EPSON contorizeaza cate porniri si opriri a avut si bazat pe o medie a paginilor ipotetic tiparite, care e calculata de „cei de la EPSON” activeaza codul care posteaza mesajul “Durata de viata a tampoanelor de cerneala a expirat”.

Totul e  programat si nu are nimeni cum sa scape de asa ceva. Practic mai devreme sau mai tarziu EPSON o sa se opreasca din functionare, daca nu resetati contoarele. Va recomand tuturor celor care aveti asemenea imprimante EPSON, sa va uitati cu atentie la ultimul clip de mai sus, sa instalati softul din linkul clipului, sa spargeti (softul) imprimantei EPSON si sa le dati „placuta suedeza” celor de la EPSON, dar nu bani.

Mentionez ca atunci cand am cumparat aceasta imprimanta EPSON nu am fost informat ca are coduri ascunse si nicaieri nu scrie asa ceva.

PS: Celor care doriti masini electrice, va spun ca „unii” va pot trimite niste coduri si va pot prelua comenzile masinii. Nu e ceva fantastic, e ceva foarte real.

Sticri, postat 24.05.24 (Slava Ukraini! Cyka Blyat, Idi Nahui PUTIN!)

Published by sticri

WE SEE THE WORLD AS WE ARE, NOT AS IT IS ......

30 thoughts on “Ofer „placuta suedeza” firmei EPSON / Some Epson Printers Are Programmed to Stop Working After a Certain Amount of Use

  1. Cu mai bine de 15 ani în urmă – eram încă la bloc – am primit o imprimantă Canon care suferea de aceeaşi problemă. La vremea respectivă am găsit un progrămel care reseta contorul intern, la fel cu ce ai găsit tu. E un simplu EEPROM cel care ţine evidenţa paginilor tipărite. Nu cred că există vreun model de imprimantă, indiferent de firma producătoare, care să aibă vreun fel de senzor de preaplin pentru rezervorul de cerneală uzată. Şi nici un producător nu menţionează tertipul respectiv. Cred totuşi că Lexmark nu au implementat aşa ceva, am (avut) cîteva multifuncţionale din seria X1100 care n-au făcut asemenea figuri. Am şi o Z600 rămasă de la un amic; din păcate cartuşe pentru ea – identice cu cele pentru X1100 – nu se mai fabrică de ceva vreme.

    Mă bazam pe cea laser monocromă E352dn (tot Lexmark) însă după ce au zdrăngănit-o fetele urcîndu-se şi dormind pe ea a început să piardă toner la greu pe pagină şi n-am reuşit să repar cartuşul, aşa că acum nu mai am niciuna funcţională 100% – cele două din seria X1100 au rămas utile doar pentru scanner.

    În ce priveşte autoturismele electrice, sînt o mare ţeapă în general, în special din cauza bateriilor. Iar treaba cu preluarea comenzilor am văzut-o cu ceva ani în urmă (un clip YT) chiar şi la autoturisme clasice, datorită computerizării excesive, aşa că nu e nici o mirare că e posibil şi la cele electrice.

    Liked by 1 person

    1. Inainte am avut un HP Laser Jet dar nu era color. Inainte de HP am avut Canon si pot sa spun ca a fost preferata mea. Daca nu reuseam sa o fac pe asta, o aruncam si ma gandeam sa-mi iau un Canon.
      Ideea e ca pe mine ma enerveaza aceste chestii si ma fac sa nu mai cumpar niciodata produse de la o firma sau alta. Acelasi lucru e si la telefoane, am gasit Xiaomi care face ce face un Samsung dar e la jumate de pret si are baterie mai mare.

      O masina hibrida (electric + un motor mic termic) care e la moda acum e o mare pacaleala deoarece pe distante mai mari nu e eficienta. Motorul termic acre e subdimensionat o sa cinsume mai mult, ba mai mult, dupa cativa km bateria electrica si tot sistemul motorului electric o sa fie inutil si o sa fie carat de motorul termic. Deci, un motor termic subdimensionat, cara o caroserie + o baterie si motorul electric aferent., adica greuutate in plus.

      Like

      1. Ecosistemul consumabilelor IT e… greţos. În special sectorul imprimantelor unde se utilizează tot felul de tertipuri pentru a păcăli utilizatorul. Cînd am sfătuit amicul cu privire la noua imprimantă pe care s-o cumpere am crezut că sistemul CISS e ceva inovator care se ridică peste clasicele cartuşe cu cerneală. M-am înşelat amarnic şi am avut o grămadă de tras din cauza asta, inclusiv instalarea unui Linux ca dual-boot peste vechiul XP unde driverele nu au vrut să se instaleze sub nici o formă deşi site-ul vînzătorului (Altex) garanta compatibilitatea, care de fapt era greşit înţeleasă din detaliile oferite de producător (HP). Dacă ştiam aş fi insistat şi mai mult la una laser monocromă deşi el voia cu tot dinadinsul una color.

        Canon aveau o operare relativ mai simplă şi rapidă decît altele, cel puţin cîndva. Nu mai ştiu acum. Şi Lexmark se mişcă suficient de rapid, cel puţin faţă de HP care sînt greoaie. Nu am avut Epson pe mînă, nu ştiu cum se comportă. Fosta mea parteneră şi-a luat cu ceva ani în urmă un Brother laser, tot monocromă, şi pare destul de mulţumită de ea.

        În general şi eu sînt “extremist” cînd mă lovesc de asemenea măgării. Vorba ceea (la care s-a încurcat pînă şi Bush junior): fool me once – shame on you; fool me twice – shame on me. Sau cu alte cuvinte, dacă mi-am luat ţeapă o dată de la o firmă, prost aş fi să mai insist să cumpăr de la aceeaşi firmă. Deşi, pînă la urmă, totul – cel puţin în ţara asta a noastră dar nu numai – e acelaşi gunoi chinezesc indiferent de numele firmei producătoare.

        La autoturisme recunosc că nu mă pricep, nu am avut nici interesul şi nici ocazia să mă adîncesc în subiect, însă am un amic care a avut o hibridă şi a dat-o curînd după aceea. De la el am înţeles că motorul termic e folosit doar la plecarea de pe loc, după care intră în funcţiune cel electric. Dar e clar că dacă e subdimensionat nu va putea duce prea mult timp toată greutatea (şasiu + pasageri + marfă/bagaj).
        Nu mai spun de filmările cu maşini electrice la care au luat foc efectiv bateriile – se găsesc pe iutub. Iar urîţenia aia de la Tesla al cărei nume îmi scapă pare să fie un mare eşec, a ajuns să fie returnată fără măcar să fie atinsă după livrare. Se pare că trăim într-o lume a ţepelor constante, pe toate planurile.

        Liked by 1 person

      2. E un proverb american clasic. Păcat că nu mai am link-ul cu Bush cînd se încurcă la el – era delicios. Poate o mai fi pe iutub dar cine stă să caute…

        Liked by 1 person

  2. P.S. În documentarul Planned obsolescence (varianta extinsă) realizat de Cosima Dannoritzer se povesteşte exact aceeaşi problemă cu imprimanta şi exact aceeaşi soluţie.

    Liked by 1 person

      1. Am căutat link-urile, erau mai multe variante, dar nu le-am găsit. Mi-e ciudă de memoria asta defectă. Mai caut, poate am noroc să găsesc. Ştiu că am publicat undeva la mine un link într-un comentariu, dar e precum acul în carul cu fîn. Să vedem.

        Liked by 2 people

      2. Link-uri găsite:

        Era şi unul deja subtitrat în română dar nu-l găsesc acum şi n-am răbdare să răscolesc tot iutubul. Mai sînt şi versiunile scurte de 52 de minute. Atît pot acum.

        Liked by 1 person

      3. Da, setarea standard (dacă nu e modificată expres de către utilizator) e ca de la două link-uri în sus să intre în moderare. Eu am setat zece link-uri şi culmea e că nu am spam. Adevărul e că am activat şi descurajarea motoarelor de căutare cu ani în urmă, aşa că sînt cam… invizibil în spaţiul virtual.

        Liked by 1 person

  3. Îmi pare rău că ai trecut prin episodul ăsta cu nervi, dar bine că ai găsit soluţia şi s-a rezolvat!
    Cine să-ţi fi spus că aşa sunt programate, dacă sunt? Cei de la care ai cumpărat? Mno zău acu’, cum să spună?
    Totuşi, ăştia despre care se spune că programează chestii să se strice imediat după ce expiră garanţia sau după un oarecare timp nu au prieteni români şi e clar că fac asta cu gândul la alte naţii care, de obicei, când se strică ceva, ori cumpără alt produs la fel, ori se duc la firma producătoare pentru reparaţii. La noi mai rar asta. Că dacă nu merge cu sârmă, atunci ştim noi un băiat care face să meragă cu sârmă şi o piuliţă.
    Dacă face buba un telefon care nu mai e în perioada de garanţie, la rece, fără să fi făcut un sondaj pe bune, aş cam băga mâna-n foc că vreo 7 din 10 români îl duc la reparat la magazinaşele alea de la parterul blocurilor sau cel mult pe la insuliţele din mall-uri, nu la apple sau samsung sau x sau y care-ţi iau pe reparat cam cât ar costa unul nou, deci nicio afacere n-au făcut. Unul din ăia trei rămaşi îşi ia altul dar de la ăilalţi, şi poate doi se duc la firmă.
    Deci ei tot fac programări, dar soluţii se găsesc. 🙂

    Like

    1. Aici e vorba de a te bate cu un gigant (EPSON). E clar pt toata lumea ca e o inselatorie si ca eu am fost inselat cumparand acest produs, deoarece nu mi-a spus nimeni despre asa ceva si nici nu apare nicaieri in documentele primite de la ei, atunci cand am cumparat imprimanta. Faptul ca eu am facut sa functioneze imprimanta doar resetand niste contoare, cu ajutorul unui soft si fara sa schimb nimic, probeaza inselatoria. Nu conteaza daca o duceam la EPSON sa o repar sau nu, deoarece ei castiga din piesele de schimb si consumabilele pe care le vand, chiar daca nu-s produse direct de catre EPSON. E un fel de win-win pt cei care o repara si cei care vand piesele de schimb.

      Cea mai comuna practica la telefoane e aceea ca dupa o perioada de timp nu se mai actualizeaza sistemul de operare. Apoi, incep si aplicatiile sa nu s emai actualizeze si intr-un timp scurt, telefonul nu o sa mai functioneze prea bine.
      E simplu, producatorul telefonului nu ne mai ofera actualizari la soft si …. gata, mergem singuri sa schimbam tel deoarece nu mai functioneaza cum trebuie.
      Dar, apropo de aceste telefoane si de romani, si pt asta exista un leac si anume cuvantul “root”. Practic se sparge softul telefonului si ai drepturi de administrator, iar astfel poti instala ce vrei. Pb este ca aceste lucruri nu sunt la indemana omului obisnuit.

      Like

      1. Omul obişnuit ştie pe cineva care se pricepe şi se rezolvă. Sigur, nu spun că e bine că e aşa sau că e normal. Dar soluţii se găsesc.
        Şi informaţiile astea nu se vor găsi în cartea tehnică a vreunui produs. Cine crezi că va scrie: bă, vezi că după trei ani se va strica, că aşa e prioectat? Dar uite că se găsesc toate astea prin alte părţi, că sunt ei deştepţi, dar nu sunt singurii. Şi cum unii îşi folosesc mintea să hackerească un pc şi să ascundă tot-tot din el şi apoi să ceară bani pentru a-şi da fişierele înapoi, alţii o folosesc să le dea ălora peste cap virusul introdus şi să recupereze gratis tot-tot (asta ultima e din experienţă 😀 dar eu fost aia care ştie pe cineva, că eu şi codurile… vorba aia 😀 )

        Like

      2. Eu in general am grija de electronice si de masini, in sensul ca le exploatez rezonabil si fac intotdeauna mentenanta care e ceruta de producator. Iar cand eu fac asta si ma trezesc ca sunt blocat in utilizare, cu un simplu cod, evident ca ma enervez si ma intreb in ce lume traim…..

        Eu am antivirusul produs la noi in tara, care cred ca e cel mai bun pt zona asta. Nu am avut evenimente ca cele descrise de tine, dar imi si salvez datele pe un hard extern.

        Like

      3. A fost în reţea treaba, adică RDT – rău de tot 😀
        Când dădeai click pe un folder, după ce se deschidea, vedeai cum dispar fişierele, ca în ceaţă. Cerea gagiul nişte mii de euro pentru remediere. Simpatic, ce să zic. Le putea şterge, dacă e să fim corecţi. Şi a venit un băiat, la fel de deştept ca ăsta, numai că ăsta lucrează în domeniu şi repară ce strică alţii cu mintea ca a lui. S-a chinuit vreo două zile, au fost mii de fişiere de recuparat, dar a făcut treabă bună.
        Nu a fost treabă doar de antivirus, a fost hackerit un pc şi s-a dus totul în reţea, la toate. Am fost sfătuiţi să le parolăm, ca măsură de siguranţă în plus, că un antivirus, în cazurile astea extreme, e spray de ţântari în Deltă, adică doar un hop mai mare pe care ăştia în genul indianului psihopat îl trec fără probleme.

        Like

      4. Din ceea ce spui pare destul de grava pb. Nu l-ati dat pe mana politiei pe cel care va cerea bani? Cred ca povestea asta nu e deloc o joaca si cine face asa ceva trebuie sa plateasca. Bine, acum sa nu crezi ca am incredere ca “specialistii” din politie o sa gaseasca pe cineva, dar …. cine stie

        Like

      5. Păi asta şi era. Urgenţa a fost recuperarea folderelor. Şi practic aveam un mesaj scris în… notiţele ale din PC, în engleză, în care tipul, foarte prietenos, spunea că tocmai am fost hackeriti, dar că în schimbul sumei de, ne dă înapoi tot, fără probleme. Na, fără să subestimez mijloacele poliţiei, cam cât ar fi durat până l-ar fi depistat şi determinat să ne dea înapoi ce-a ascuns şi să plătească fapta? Şi cel care a rezolvat a fost, evident, nevoit, să scape prima dată de urmele lăsate de hacker, să poată ocoli pe urmă codurile băgate de ăla. Deci…
        Cam asta fac ăştia mai mici şi pricăjiţi. nu atentează la nimic, doar îţi “golesc” PC-ul şi cer bani pentru deblocare. Dar e destul, nici nu-i nevoie să facă altceva. Ăia care intră prin instituţiile mari, prin guverne şi NASA etc. au alte motive şi intenţii, nu nişte mii de euro. Ăşta o fi fost un gândecel, ceva. dar deştept, nu zic. Ăia care se respectă fac ce-am văzut in documentarul The Antisocial Network: Memes to Mayhem. Pe care ţi-l recomand! 😉

        Liked by 1 person

      6. La navele mai noi (care-s conectate la net), ca sa scape de asa ceva au dat fiecarui individ cate o parola si nu poti cupla nimic prin USB la reteaua de PC. E ca un fel de circuit inchis.

        Pana la urma bine ca v-ati descurcat si ca ati reusit sa recuperati toate datele.

        Liked by 1 person

      7. Excelent!! Așa trebuie făcut!
        Stai că mor de râs. Am primit un mesaj pe messenger de la georgică S. Messu de blog. Cum a ajuns la mine, habar n-am, eu sigur nu m-am dus vreodată la el/ei. Mă întreabă dacă votez haur la alegeri. Nu am ce face, răspund că votul e secret deci nu răspund. Primesc răspuns cu diplomă: felicitări, ești în oastea “haur”, ostașul cu numărul… j dă mii. 😂
        Stand-up, jur!!

        Like

      8. 🤣🤣🤣
        Prin zona pe aici, Mohammad Murad (afaceristul cu hoteluri) este candidat din partea AUR.
        Pai AUR nu-s aia cu suveranismul, fara imigranti, etc…🤣🤣
        Nu se bat astea cap in cap?

        Liked by 1 person

  4. Regarding the problem you mention with Epson printers, I must say that it does not only happen with this brand. Other brands also use the same techniques. I don’t want to say brands, because they are the most well-known and are on everyone’s mind.

    It is something very ugly, on the part of technology companies, to use this kind of techniques to force users to certain unnecessary expenses. But if consumer laws don’t change…

    Liked by 1 person

    1. Yes, you are right.
      Some friends told me exactly the same thing, that all the producers do the same thing.
      I was definitely cheated by EPSON, but I can’t fight with them because the printer was just out of warranty and anyway the law is not on my side. The problem is related to the legislation and the fact that the consumer is not protected at all.
      Thank you!
      Have a nice day!

      Like

  5. Niște idioți cu toții și asta chiar că e conspirație, să faci lucrurile (deloc ieftine, de altfel) să meargă un timp programat și apoi să silești omul să ia altele sau să le repare cît nu face. Să-i ia naiba. Mă bucur sincer că ai rezolvat așa!

    Liked by 1 person

    1. Da Issa, din pacate asta e lumea in care traim si pe noi astia mici, nu ne apara si nu ne asculta nimeni. Firmele mari fac ce doresc pe piata.

      Asta e stilul meu, eram dispus sa arunc imprimanta si sa cumpar alta la un pret similar dar numai sa nu le dau bani astora de la Epson. Deja ma uitam la o multifunctionala Brother, dar acum imi merge foarte bine cea pe care o am (cu crack) Epson.

      Multumesc Issa!
      Weekend placut!

      Liked by 1 person

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started