Distorsiunile Cognitive sunt modele de gândire exagerate, obsesive sau iraționale despre care se presupune că perpetuează efectele stărilor psihopatologice, în special depresia și anxietatea. Atunci când ne adâncim prea mult în aceste distorsiuni cognitive, interpretăm de obicei evenimentele astfel încât să alimenteze emoții precum anxietatea, depresia sau furia. Gândirea de totul sau nimic este o astfel de distorsiune și se referă la gândirea în extreme. Ceea ce faci este un succes sau un eșec, un lucru este corect sau greșit, toate acestea sunt exemple de gândire de totul sau nimic (cunoscută și sub denumirea de gândire alb-negru). Gândurile și credințele care îsi au originile în pesimism pot afecta negativ sentimentele, emoțiile și sănătatea mentală.
Pentru a depăși gândirea de totul sau nimic, este important să evitați gândirea în termeni negativi, absoluți. A învăța cum să curățam EGO-ul Negativ prin reorientarea gândurilor noastre, este o metodă sugerată pentru a ajuta la ameliorarea Anxietății Mentale și a stresului legate de emoțiile negative care sunt exacerbate de gândurile noastre negative.
ÎMPĂRȚIREA
(Gândirea de totul sau nimic sau raționament dihotomic):
- Evaluarea sinelui, precum și a evenimentelor din viață în termeni extremi;
- Este totul bine sau rău, negru sau alb, nimic între ele;
- Orice mică imperfecțiune pare incredibil de periculoasă și dureroasă;
- Împărțirea presupune utilizarea unor termeni precum „întotdeauna”, „fiecare” sau „niciodată” pe când acest lucru nu este nici adevărat,dar nici echivalent cu adevărul. Exemplu: Când o persoană admirată face o greșeală minoră, admirația este transformată în dispreț.
TULBURARE DE PERSONALITATE NARCISISTĂ
Persoanele care corespund criteriilor de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisistă folosesc, de asemenea împărțirea ca un Mecanism Principal de Apărare a EGO-ului. Cel mai adesea narcisiștii fac acest lucru ca pe o încercare de a-și stabiliza sentimentul de pozitivitate de sine pentru a-și păstra Stima de Sine, percepându-se pe ei înșiși ca fiind nevinovați, drepți sau admirabili, iar ceilalți care nu se conformează voinței sau valorilor lor sunt pur și simplu răutăcioși și disprețuitori.
Având în vedere simţul pervers al narcisistului in privința dreptului și a împărțirii, el/ea poate fi orientat(ă) în egală măsură atat psihologic cat și practic spre promovarea unui proiect, în acelasi timp promovând insă dispariția unui alt proiect care este benefic pentru colectiv.
Obiceiul cognitiv de împărțire implică utilizarea și a altor mecanisme de apărare a EGO-ului și anume idealizarea și devalorizarea, care sunt atitudini preventive sau reacții la Furia Narcisistică și Vătămarea Narcisistică.
Lisa Renee
https://ascensionavatar.wordpress.com/2020/01/01/lisa-renee-all-or-nothing-thinking/
Tradus: Sticri, postat 15.01.2020
